De vijf natuurgerichte principes

Bij de vijf natuurgerichte principes wordt ervan uitgegaan dat energie de basis vormt voor het functioneren van het menselijk lichaam. Je kunt de vergelijking maken met een lampje dat niet functioneert omdat er een draadje kapot is. Door het draadje (de energietoevoer) te herstellen zal het lampje weer branden.

In de loop der jaren heb ik brede  kennis verzameld over diverse energiesystemen in het lichaam. De chakra’s (energiewielen), de meridianen (Traditoneel Chinese Geneeswijze) en de reflexpunten (voetreflexologie).
Door deze energiesystemen te diagnosticeren en daarna te herstellen zul je jezelf in het geheel beter voelen. Deze systemen werken in op lichaam en geest (holistisch).

De vijf natuurgerichte principes worden in de onderstaande volgorde aangepakt:
1) Energie;
Wanneer de energie in jouw lichaam niet goed stroomt of geblokkeerd is ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken.  Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen dan ook emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom prioriteit om de geblokkeerde energie weer in beweging te brengen en/of energie toe te voeren. Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden.

2) Prikkeloverdracht;
De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren. Voetreflexologie werkt via de reflexpunten van op de voet rechtstreeks in op het zenuwstelsel. Door te drukken op de voet worden stagnaties in het communicatienetwerk opgeheven.

3) Drainage;
In onze hectische maatschappij worden ons lichaam en geest regelmatig belast met gifstoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Door toevoegingen in voeding (bijvoorbeeld E-nummers) maar ook door stress. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren.
Bij de start van jouw proces voer ik een integrale differentiatietest uit op basis van het protocol van Vita opleidingen
. Met deze test spoor ik mogelijke vervuiling van je lichaam op.
Daarnaast wordt tijdens het intakegesprek (of verder in het proces) mogelijke geestelijke belasting in jouw leven duidelijk. Stress kan worden aangepakt en afgevoerd door middel van voetreflexologie en klankmassage.

4) Voeding;
Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam en op onze psyche. Bij de start van jouw proces voer ik een integrale differentiatietest uit op basis van het protocol van Vita opleidingen. Met deze test spoor ik mogelijke tekorten aan mineralen en vitamines van je lichaam op. Het is ook mogelijk een voeding-intolerantietest te doen wanneer hiertoe aanleiding is.

Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Zo worden we door onze omgeving dagelijks gevoed door bijvoorbeeld uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen. Geestelijke voeding kan echter ook vergiftigend werken, denk bijvoorbeeld aan oordelen en verwachtingen van anderen. Door je bewust te worden van belemmerende geestelijke voeding en deze op een andere manier te benaderen, zal er sneller genezing plaatsvinden

5) Psyche
Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Als laatste stap is het dus belangrijk op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.
Door middel van een spiegelgesprek (aan de hand van de diagnostiek van het lichaam) kijken we samen naar jouw gedragspatronen.